Uyku Apnesi

Uyku Apnesi Nedir ?

Uyku apnesi uyku durumunda olan kişinin solunumunun durması ve bunun sonucunda horlama sorununun ortaya çıkması şeklinde tanımlanmaktadır. Uyku apnesi esnasında üst solunum kanallarında birtakım gevşemeler meydana gelir. Gevşeyen bu kanalların dil kökü veya bademcikler tarafından tıkanması kişinin uykuda 7 – 8 saniye nefessiz kalmasına neden olur. Sağlıklı bir yaşam sürmek için uykuyu yeterince alabilmek çok önemlidir. Yeterli ve huzurlu bir uykunun yaşam kalitesini yükseltmek, mutlu, pozitif ve enerjik  olmanızı sağlamak gibi yararları vardır. Uyku apnesi hastalığı olan birisi bütün bunlara sahip olamayacaktır. Huzursuz , rahatsız bir şekilde uyuyacağı  ve yeteri kadar uykusunu alamayacağı için gündük hayatta çevrelerine agresif ve negatif bir etki bırakacaklardır. Genel olarak ısa boylu ve şişman boylu kişilerde görülmektedir. Zayıf kişilerde de görülmesi mümkündür; ancak en büyük risk grubu şişman kişilerdir. 

Doktorunuza Danışın

Uyku Apnesi hakkında detaylı bilgi almak için iletişime geçiniz.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir ?

  • Ağızda kuruma
  • Horlama
  • Solunumun durması ( buna tanık olan birisi olabilir.)
  • Enerjik bir şekilde uyanamama
  • Gün içerisinde sürekli uyuma isteği
  • Terleme
  • Halsizlik
  • Yarı uyanık halde uyuma

Uyku Apnesi Tedavisi

Tedaviye başlamadan önce ilk olarak şikayeti olan kişiye uyku apnesi testi yapılmalıdır. Buna Polisomnografi adı verilmektedir. Bu teste girmeden uyku apnesi öncesi ağır yemekler yememeye dikkat etmelisiniz. Testi yaptırmak isteyen kişilerin 1 gece uyku odasında uyumaları lazımdır. Bu odada  vücudunuza çeşitli kablolar takılır ve uyku esnasındaki sinyalleriniz doğruca bilgisayara aktarılır. Gece boyunca nefesinizin kaç saniye kesildiği, kaç kere uyku apnesı yaşadığınız ve uyku apnesı sonunda kalp ritminizi belirten veriler incelenerek sonuca varılır ve gerekli ise uyku apnesı operasyonu yapılır.

Tedavi olacak kişi şişman ise ilk olarak bu sorun çözülmelidir. Kişinin diyet ve spor yaparak zayıflamasının sağlanması geç de olsa işe yarayacaktır. Eğer başvuran kişinin şişmanlık sorunu yoksa bu uyku apnesınin nedeni kişinin üst solunum kanallarındaki darlıktan dolayı meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle kişinin KBB uzmanı tarafından incelenmesi gerekmektedir.

Çok ileri seviyede bir uyku apnesinde ise üst solunum kanallarının devamlı açık kalmasını sağlayan PAP ( Pozitif Hava Basıncı ) ile uyku apnesı önlenebilmektedir. Uyku apnesı doktoru alanında uzman olan doktorlardan seçilirse, daha kısa sürede iyileşme gösterebilirsiniz. Uyku apnesı fiyatları cerrahtan cerraha değişebileceği gibi, İstanbul uyku apnesı merkezi konusunda çok başarılı hastanelere sahiptir ve buralarda fiyatlar biraz da yüksek olabilmektedir.

+25
Burun Estetiği
+0
Kulak Estetiği
+0
Pillar İmplant
0
Yıllık Tecrübe