Bademcik İltihabı

Bademcik, tıbbi literatürde tonsil olarak adlandırılmaktadır ve solunum yolunun başlangıç kısmında her iki tarafta da bir adet olmak üzere vücutta iki tane bulunmaktadır. Bademcik, vücudumuzun savunma sisteminin bir parçasıdır. Bu yönüyle, vücuda girmek üzere olan bakteri ve virüsler ile mikroplar ilk olarak bu noktalarda tutulmaktadır.

Vücut direncinin düşmesi halinde tutulan mikropların yok edilmesi mümkün olmadığından bademcik şişmesi olarak da ifade edilen iltihaplanma durumu söz konusu olmaktadır. Bu iltihaplanma ile birlikte, mikropların salgılamış olduğu toksinlerin kana karışması, vücutta istenmeyen belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu belirtiler arasında boğazda ağrı, kaslarda görülen yaygın ağrı, ateş, halsizlik ve iştahsızlık yer almaktadır. Bademcik iltihabı söz konusu olduğunda tat alma işlevinde bozulma ve kötü ağız kokusu da görülen belirtiler arasındadır.

Bademcik İltihabına Karşı Korunma

Bademcik İltihabı

Bademcikle ilgili sorunların temelinde, yetersiz beslenme, ağır fiziksel aktivite, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk gibi durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran hususlardır. Bulaşıcı olan bu hastalığın en önemli yayılma noktası ellerdir. Dolayısıyla el temizliği başta olmak üzere kendimizi korumamızda yarar vardır.

Vücut direncinin güçlendirilmesi de hastalığa karşı dayanıklılık kazanmak açısından önemlidir. Bunu sağlamak adına iyi beslenmek, dinlenme sürelerine dikkat etmek ve sıvı alımını artırmak yarar sağlayacaktır. Hastalığın seyrine bağlı olarak ateşinizin yükselmesi durumunda vücudu soğutacak ılık duş gibi uygulamalar rahatlamaya yardımcıdır.

Bademcik İltihabının Tedavisi

Bademcikle ilgili olarak yaşanan sorunlar kulak burun boğaz uzmanlarının ilgi alanına girmektedir ve bu bağlamda, alınacak önlemlere rağmen hastalık ortaya çıktığında bademcik tedavisi bu uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Uzmanlar tarafından antibiyotik uygulaması ya da ateş düşürücü ilaç kullanımı tavsiye edilebilir.

Bademciklerin nefes almayı ve yemek yemeyi zorlaştıracak ölçüde şişmiş olması halinde hastanede yatış gerekebilir. Bu noktaların çok fazla enfeksiyona maruz kalması halinde mikroplar yerleşik duruma gelebilir ve organlar vücut direncindeki küçük bir düşmede dahi iltihaplanabilir. Bu durumda bademcik ameliyatı yapılması gereklidir. Yılda 5-6 kez bademcikleriniz iltihaplanıyorsa, Op Dr. Levent Çoban tarafından başarıyla gerçekleştirilecek bir operasyonla bu durumdan kurtulmanız ve mikropların böbreklere ve kalp kapakçıklarına yayılmasına engel olmanız mümkündür.

Bademcik İltihabı ile ilgili daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.