Vertigo Belirtileri
Vertigo kelime anlamı olarak “dönmek” olarak ifade edilmektedir. Latince ’den gelen bir kelimedir. Baş dönmesi ile aynı anlama gelmektedir ve vertigo nedir sorusunun cevabı, vertigo bir hastalık olarak değil, bir semptom olarak tanımlanmaktadır.
Vertigo Rahatsızlığı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Vertigo, iç kulak ve sinir sistemlerinde meydana gelir. Genellikle diğer hastalıkların belirtisi şeklinde ortaya çıkmakta olan bir rahatsızlıktır. Vertigo nedenleri; işitme ve denge organı olma özelliği taşıyan kulağın, denge bölümü ile ilgili bütün rahatsızlıkları ve şikayetleri kapsamaktadır.
Vertigo nedenleri;
– İç kulak kristallerinde meydana gelen bir deformasyon
– Denge ile ilgili sinirin rahatsızlığı, virüs kapması
– İç kulakta meydana gelen virüs ya da bakteriyel rahatsızlıklar
– Beyin kanaması
– İç kulakta meydana gelen akıntının orta kulağa sızması
– Şiddetli hapşırma ve öksürmenin vertigo rahatsızlığına sebep olması
– Migren rahatsızlığı
– Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
– Alkol tüketimi
– Denge sisteminde meydana gelen tümörler.
Vertigo Belirtileri
En önemli vertigo belirtileri, hastaların dairesel biçimde bir dönme durumu hissetmeleridir. Şiddetli vertigo rahatsızlıklarında, kişi rahat hareket edemez, baş dönmesi eşliğinde, mide bulantısı, çoğu zaman kusma, düşme görülebilmektedir. Sağ tarafa, sol tarafa, öne veya arkaya itiliyor hissi, düşme sıkıntısı yine vertigo belirtilerindendir. Diğer belirtiler; dengesizlik durumu, göz kararması, yürümede güçlük ve sağa sola tutunarak yürüyebilme durumu, sersemlik hali, kalabalık ortamlarda rahatsız olma, normal zamanlara oranla daha çabuk yorulma gibi belirtiler sayılabilmektedir.
Vertigo Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Vertigo rahatsızlığının tedavisi, hastaların hayat kalitelerinin yükseltilmesi, yaşlı olan hastaların düşerek bir yerlerini kırmasının önlenmesi için önemlidir. Rahatsızlığın tedavisinde kullanılan yöntemler genellikle şu şekildedir;
– Vertigoyu tetikleyecek olan vücut ile ilgili hareketlerin kullanılarak denge sisteminin bozukluklarının düzeltilmesi ve iyileştirilmesinin sağlanması olarak adlandırılan Vestibüler Rehabilitasyon.
– İlaç tedavisi uygulanması. Bu durumlarda sadece bulantı ve kusmanın ön planda bulunduğu ilk günler kusmanın önlenmesi amacıyla uygulanmaktadır.
Vertigo rahatsızlığı, her doktorun uzmanlık alanına girmemektedir. Kulak Burun Boğaz doktorluğu uzmanlık alanında olan bir rahatsızlıktır. Bu nedende vertigo tedavisi için uzman doktorlardan yardım alınması sağlık açısından önemlidir. Bu alanda uzman Op Dr. Levent Çoban vertigo çalışmalarında önemli sonuçlar ve katkılar sunmaktadır.
Vertigo Belirtileri ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.