Vertigo Nedir?

Vertigo’nun kelime anlamı Latince’de “dönmek” manasına gelmektedir. Denge bozuklukları, vestibüler sorunlar ve de baş dönmeleri Vertigo’nun en belirgin sorunlarındandır. Aslında vertigo başlı başına bir hastalık değildir. Kişilerdeki sinir sistemi ve iç kulak sisteminde bulunan birtakım rahatsızlıkların belirtisi olarak kendini göstermektedir. Ancak bazı durumlarda da kendi başına bir hastalık olarak kabul edilebilmektedir. Vertigo nedir sorusunu araştıran ve bu sorundan yakınan hastaların bu rahatsızlığın nedenlerini de bilmeleri gerekmektedir. Başlıca nedenleri arasında;

İç kulak kristalleri ile ilgili durumlar, denge sinirlerindeki virüs hastalıkları, iç kulaktaki bakteri ya da virüs hastalıkları, beyin kanamaları, iç kulak kısmından orta kulak kısmına sıvı sızma durumları, öksürük ve yüksek ses durumları sayılabilmektedir.

Vertigo’nun Belirtileri

Vertigo Nedir

İlk olarak baş dönmesi olarak adlandırılan tüm durumlar Vertigo’nun belirtileri arasında olabilmektedir. Bu dönme genel olarak dairesel bir biçimde meydana gelmektedir. Dönme durumunun şiddetli seviyelere ulaşması aşamalarında bununla beraber düşme ve kusma sorunları da yaşanabilmektedir. Yine çabuk yorulma, sersemlik hali, göz kararmaları ve dengesizlikler de Vertigo’nun belirtileri arasında sayılabilmektedir. Bu hastalıkta kulağın durumu oldukça etkilidir. Kulak 3 yapıdan oluşmaktadır; İç kulak, orta kulak ve dış kulak. Özellikle orta kulak iltihaplanmaları Vertigo’ya sebep olabilmektedir. Eğer kişilerin orta kulaklarında bazı sorunlar mevcut ise, bu rahatsızlıklar Vertigo’ya sebep olabilmektedir. Yine iç kulaktaki bazı dengesizlikler de bu hastalığa sebep olabilmektedir.

Vertigo’nun Tanısı

Bu hastalığın tanısı KBB uzmanı doktorların yapacağı detaylı test ve muayeneler sonucunda konulmaktadır. Eğer sorun kulaktan kaynaklanmakta ise denge testi, orta kulak incelemesi ve işitme testi mutlaka uygulanmaktadır. Konusunda uzman Op Dr. Levent Çoban Vertigo’nun tedavisinde oldukça başarılı çalışmalara imza atmaktadır.

Vertigo’nun Tedavisi

Vertigo tedavisi için kullanılan yöntemler;

Vertigo’nun Tedavisi İçin Cerrahi Yöntemler; Genel olarak Superior Kanal Dehisensi ve Perilenfatik Fistul durumlarında uygulanmaktadır. Vertigo’nun Tedavisi İçin İlaç Kullanımı; Genel olarak kusmanın giderilmesine yönelik ilk günlerde tercih edilmektedir. Vertigo’nun Tedavisi İçin Vestibüler Rehabilitasyon Yöntemi; Sorunu tetikleyebilecek tarzda olan vücut hareketlerinin, manevralar ve diğer özel hareketlerin kullanılması suretiyle denge sistemindeki bozuklukların düzeltilmesi ve iyileştirilmesini amaçlamaktadır.

Vertigo Nedir? Sorusu ile ilgili daha detaylı cevap için bizimle iletişime geçebilirsiniz.