Sinüzit Ve Tedavisi
Sıkça rastlanan bir hastalık olan sinüzit, halk arasında bilindiğinin aksine günümüzde tedavisi gerçekleştirilebilen bir sorundur. Bu hastalığın tedavi edilmesi için öncelikle sinüzitin tanısının kesin olarak konulması ve hangi tür sinüzit olduğunun bilinmesi gerekmektedir.
Sinüzit Nasıl Bir Hastalıktır?
İnsan kafatasının ön kısmında, burun kemiklerinin çevresinde bazı boşluklar bulunmaktadır. Bu boşluklara sinüs adı verilmektedir. Sinüsler yanak, alın, göz ve geniz sinüsleri olarak adlandırılmaktadır. Bu boşluklar burun yapısının bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Ve dolayısıyla burunda olduğu gibi sinüsler tarafından da mukus adı verilen salgı üretilmektedir. Üretilen bu mukusun görevi burundaki tozu, hava yolu ile alınan partikülleri temizlemektir. Ancak nezle, grip gibi sorunlarda sinüslerin ürettiği bu salgı, dışarıya atılamaz ve sinüslerin içerisinde kalarak iltihaplanır. Bu duruma sinüzit adı verilir. Sinüzit akut ve kronik sinüzit olmak üzere iki türlüdür. Akut sinüzit, mevsimsel olarak yaşanan rahatsızlıklarda ortaya çıkar. Kronik sinüzitte ise, hasta sürekli olarak sinüzit sorunundan yakınmaktadır.
Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?
Göz çevresinde ve burun kenarlarına doğru yayılan baş ağrısı sinüzit belirtileri içerisinde en belirgin olanıdır. Hasta, özellikle başını aşağıya eğdiğinde baskı şeklinde hissettiği bir baş ağrısı yaşar. Bu ağrı, kimi zaman hastayı günlük işlerini yapmakta zorlanacak seviyeye getirir. Hatta bazı sinüzit ağrıları, geceleri artarak uyumaya engel olur. Sinüzitin bir diğer belirtisi de burun tıkanıklığı ve iltihaplı burun akıntısıdır. Bazen bu burun akıntısı kanlı olarak görülmektedir. Kronik sinüzitte bu belirtilere ek olarak geceleri artan bir burun tıkanıklığı ve uyku sırasında rahat nefes alamama baş göstermektedir. Tüm bu belirtiler sinüzit tedavisi başlatmak için yeterli olmaktadır.
Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüzit teşhisi konulduktan sonra tedavi için zaman kaybedilmemelidir. Çünkü sinüsler beyne yakın bölümlerde bulunduğundan, bu iltihaplanmanın beyni olumsuz etkileme riski söz konusudur. Bu sebeple sinüzit ve tedavisi çok önemlidir. Bazen tedavi, bazı ilaçlar ve antibiyotiklerle yapılabilir. Ancak günümüzde bu tedavi için balon sinüsoplasti denilen 20 dakikada uygulanan bir cerrahi yöntem bulunmaktadır. Sinüzit tedavisi ve balon sinüsoplati ameliyatı hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar Op. Dr. Levent Çoban tarafından sizlere sunulmaktadır.
Sinüzit Ve Tedavisi ile ilgili daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.